Persoane celebre care au parcurs Camino de Santiago

By Petru Arcana | Camino

Ian 02

De-a lungul celor peste 1000 de ani de cand este cunoscut si parcurs Camino de Santiago, asa cum am scris si in articolul de aici – unde poti afla aproape tot ce trebuie sa stii pentru a porni la drum – a fost strabatut de milioane de oameni. Tineri si batrani, parinti si copii, oameni cu anumite handicapuri, persoane in cautarea unui sens, etc. 

Majoritatea dintre ei sunt oameni „normali”, „simpli”. Prin acesti 2 termeni vreau sa evidentiez faptul ca sunt persoane necunoscute noua, nu sunt persoane publice, cunoscute de o lume intreaga. Pentru mine aceste persoane sunt cele mai curajoase. Sunt acei oameni care ne pot oferi cele mai importante lectii de viata. 

Camino poate fi parcurs de oricine. Indiferent de varsta, sex, nationalitate, religie, sarac sau bogat, bolnav sau sanatos. Si spun asta pentru ca am intalnit fiecare categorie dintre acestea in pelerinajul meu. 

Pe langa bagajul necesar parcurgerii Drumului si cateva economii, singurele doua lucruri de care ai nevoie sunt vointa si dorinta!

Printre milioanele de pelerini, in decursul anilor, Camino a fost strabatut si de persoane care au lasat o amprenta puternica lumii in care traim sau cel putin intr-o anumita categorie de oameni, in functie de rolul pe care si l-au asumat in timpul vietii.

Spre Santiago, pe calea Sfantului Iacob, au pasit regi, sfinti, presedinti, actori, artisti, etc. 

Putem spune ca prin pelerinajul nostru avem ceva in comun cu aceste persoane. Ceva ne leaga, chiar daca poate doar spiritual. Poate intr-o zi ne vom intalni cu totii. 🙂

Cine sunt aceste persoane? Iata cateva nume:

  • Aymeric Picaud – calugar francez care a parcurs Camino in jurul anului 1140. In jurul aceleiasi perioade a scris „Ghidul pelerinului pentru Santiago de Compostela„. Se presupune ca fiind primul ghid pentru acest pelerinj, dar si primul ghid turistic redactat.
  • Regele Phillip al II-lea al Spaniei. Acesta a parcurs Drumul in secolul  al XVI-lea.
  • Sfantul Francisc de Assisi – fondatorul ordinului calugaresc franciscan.
  • Shirley MacLaine – actrita. A facut Camino in 1994. In urma pelerinajului a scris – Camino, o calatorie a spiritului – una dintre cele mai cunoscute carti despre pelerinaj.
  • Papa Ioan Paul al II-lea – doar simbolic pentru binecuvantarea pelerinilor.
  • Stephen Hawking, renumitul fizician imobilizat intr-un scaun cu rotile. Acesta a parcurs o parte din Camino in anul 2008 in propriul scaun cu rotile.
  • John Adams – presedinte al Americii. Acesta, in anul 1779, a parcurs pelerinajul in sens invers – de la Finisterre la Paris – de unde voia sa obtina fonduri pentru lupta razboiului de independenta a Americii.
  • Paolo Coelho – scriitor ce a devenit celebru in dupa pelerinajul catre Santiago. A scris in urma acestui drum mai multe carti. Cele mai cunoscute fiind Jurnalul unui mag si Alchimistul.
  • Anthony Quinn – celebru actor de la Hollywood. 

In cautarile efectuate, am gasit o lista mai lunga cu persoane celebre care au facut Camino de Santiago, dar pentru unele sursele nu sunt foarte sigure. Prin urmare, voi reveni cu o editare atunci cand voi avea date concrete.

Dapa cum vedem, nu conteaza situatia in care te afli. Daca totusi consideri ca tie iti va fi greu sa-l faci, gandeste-te la persoanele care l-au facut in scaun cu rotile. Gandeste-te ca vei fi inconjurat mereu de alti oameni, pelerini benevoitori care iti vor fi de-un real sprijin daca va fi necesar.

Curaj! Porneste si tu pe Camino de Santiago! Apoi povesteste-ne experienta ta!

Buen Camino, peregrino!

About the Author

Primeste povestile celor mai frumoase drumuri parcurse si a celor mai frumosi oameni intalniti!

x