Omul, jurnalistul, scriitorul – Raluca Daria Diaconiuc

By Petru Arcana | Oameni

Mai 08
Omul, jurnalistul, scriitorul - Raluca Daria Diaconiuc

Dragi cititori, incepem seria articolelor despre oameni care pot fi exemplu pentru fiecare dintre noi cu omul, jurnalistul, scriitorul – Raluca Daria Diaconiuc.

Pentru mine este un exemplu de profesionalism si etica in activitatile pe care le desfasoara. Mereu prezenta acolo unde este nevoie de „o mana de ajutor” sau de cineva care sa faca public un lucru frumos care s-a intamplat in comunitate.

Haideti sa cunoastem omul, jurnalistul, scriitorul – Raluca Daria Diaconiuc.

1. Cine este Raluca?
Raluca Daria e o persoana careia ii place sa fie activa, sa se implice in comunitate, sa se bucure de ceea ce descopera in viata. Sunt omul care nu are stare si care isi iubeste orasul si tara dar si locurile speciale descoperite in timp.

 
2. De cat timp lucrezi in media? Iti amintesti primul articol scris sau primul interviu?
Lucrez in media de aproximativ 19 ani. Printre primele stiri sau interviuri au fost despre persoanele virstnice si o asociatie numita Batrinete fericita. A fost interesant dar mai dificil la inceput. Nici nu stiam daca ma voi obisnui repede dar pe parcurs mi-a placut tot mai mult.

 
3. Cum este viata de jurnalist, dincolo de ceea ce vedem noi pe ecran, citim sau auzim in difuzoare?omul, jurnalistul, scriitoru - Raluca Daria DIaconiucomul, jurnalistul, scriitoru - Raluca Daria DIaconiuc
Cum este viata de jurnalist? E palpitanta, e plina de surprize de tot felul. E o viata fara program fix si care iti poate parea interesanta. De multe ori nu se vad eforturile facute atunci cind realizam anchete, documentare, packageruri. Nu dam din casa cum se spune. Vrem sa aratam doar partea finala, acel rezultat de care suntem multumiti si pe care il consideram util pentru public.

 
4. Probabil ai multe, dar dintre toate, care este cea mai frumoasa experienta/amintire pe care o ai din viata de jurnalist?
Cea mai frumoasa experienta? Imi e tare greu sa aleg, foarte greu. Imi amintesc de intilnirea de 20 de ani de la terminarea liceului( Colegiul National Mihai Eminescu din Iasi) cind am deschis evenimentul festiv. Desi am atita experinta am simtit ca mi se inmoaie picioarele, ca inima bate mult prea tare, ca emotiile ma zapacesc. A fost o experienta frumoasa dar si extrem de emotionanta.

 
omul, jurnalistul, scriitoru - Raluca Daria DIaconiuc

5. Ce planuri ai pentru viitor? La ce sa se astepte cei care apreciaza ceea ce faci si te urmaresc?
Planurile de viitor includ alte emisiuni Videoteca Excelentei unde voi prezenta alti tineri talentati, multe materiale frumoase pentru radio, o serie de seminarii la care sunt invitata sa le vorbesc celor de la Jurnalism si de la Stiintele Comunicarii si vor mai fi si altele.

 
6. 2-3 sfaturi pentru tinerii la inceput de drum in jurnalism sau care se gandesc sa urmeze calea acetei profesii?
Ce sa le recomand celor care vor sa fie jurnalisti: sa invete mereu, sa fie perseverenti, sa iubeasca ceea ce fac, sa nu renunte daca li se pare greu la inceput. E o meserie frumoasa si da, nu e pentru oricine. E un domeniu minunat in care iti pui sufletul si mintea sa se contopeasca.

 
7. Ai scris doua carti in care ai abordat un subiect foarte frumos. Povesteste-ne cum ai luat acesta decizie? De ce Fonoteca Excelentei?
Fonoteca Excelentei a plecat din dorinta de a promova iesenii, sa stie o tara intreaga de ei. Sunt copii atit de talentati si frumosi incit povestile lor merita sa fie incluse intr-un astfel de proiect. Asa a inceput totul si au aparut doua volume cu audiobook iar proiectul contiua prin intermediul TV ului si a emisiunii Videoteca Excelentei. Proiectul a fost aprecit in Romania dar si peste hotare pentru ca a ajuns in Franta si Marea Britanie. Fanii au aparut si de acolo si ma bucur mult. In plus datorita lui am fost si in Republica Moldova, la Soroca, iar invitatiile continua.

 
8. Lucrez și eu la o carte si vad ca nu este chiar usor. Spune-ne, care este cea mai frumoasa lectie pe care ai invatat-o in timp ce lucrai la cele doua volume?
Cind scrii iti dai seama ca mereu vrei sa schimbi cite ceva si ca e mai dificil sa alegi fotografii. Cu cit scrii mai mult cu atit iti place ceea ce iese si te gindesti cum va vedea publicul, cum iti vei pregati lansarea? E un sentiment unic de emotie combinat cu bucurie maxima.

 
omul, jurnalistul, scriitoru - Raluca Daria DIaconiuc9. Un alt lucru pe care il apreciez la tine este implicarea in viata sociala? Care sunt proiectele pe care le sustii acum?
Iubesc Iasul si cred ca schimbare incepe de la fiecare dintre noi. De peste doi ani de zile fac parte din board ul Salvati Copiii Iasi, ma implic in proiectele echipei. Acum lucram la Cercul Donatorilor SC dupa care urmeaza Swimathon si toate celelalte. Eu sunt omul care nu are stare si face voluntariat si cred ca e datoria mea sa nu stau si sa privesc si sa nu fac nimic. Sunt anual ambasador la diferite cauze si uite asa imi doresc sa fac cite ceva pentru Iasi si pentru Romania.

 
10. Ce te-a determinat sa te implici asa activ in sustinerea si promovarea proiectelor sociale?
La inceput am fost cooptata de ONG uri dupa care mi s-a intiparit in ritm as putea spune. A devenit parte din mine voluntariatul si voi face in continuare pentru ca avem treaba daca tot ne dorim schimbari majore. Asa ca veti tot auzi de mine si pe viitor.

 
11. Pe drumurisioameni.ro mi-am propus sa promovez foarte mult oameni care pot fi un exemplu pentru fiecare dintre noi. Pentru tine care au fost persoanele care te-au influentat in viata, atat profesionala cat si personala? Si, daca ar fi sa recomanzi cateva persoane pe care le consideri ca fiind bune exemple de urmat, pe cine ai recomanda?
Bunicii si parintii ramin modele de baza care m-au ‘ influentat’ in viata personala. Pe plan profesional am invatat putin cite putin de la mai multi oameni intilniti in acesti ani, iar pentru a nu omite vreun nume spun doar atit: am avut sansa sa invat de la cei mai buni din Radio Romania dar si de la posturi private sau de la jurnalisti straini. Sunt norocoasa ca m-am intersectat cu ei in acesti ani si uite asa am pusele bazele si caramizile sau tot ridicat, in ani.

 
12. Pentru mine, tu esti un omul de la care putem invata multe lucruri, as spune in special etica in viata profesionala. In final, lasa cateva cuvinte cititorilor drumurisioameni.ro.
Multumesc mult pentru apreciere si pentru faptul ca pot fi considerata un exemplu. Ma bucur ca ii pot inspira pe altii si va doresc sa va bucurati de provocarile si de frumusetile vietii.
Ma bucur ca toate proiectele mele jurnalistice au fost apreciate si ulterior premiate si as dori ca tot mai multi tineri jurnalisti sa aiba parte de astfel de gesturi, de respect.

Acesta este omul, jurnalistul, scriitorul – Raluca Daria Diaconiuc.

Daca doresti sa comanzi Fonoteca Excelentei, ii poti scrie Ralucai pe email: dariadiaconiuc@gmail.com

Raluca, iti multumesc pentru timpul acordat! Iti doresc mult succes in tot ce faci si in tot ce iti propui sa realizezi!

Follow

About the Author

Pasionat de drumuri și oameni!

Primeste povestile celor mai frumoase drumuri parcurse si a celor mai frumosi oameni intalniti!

x