Imaginea pe care o fac unii rromi tarii in care te-ai nascut – Romania

By Petru Arcana | Oameni

Iul 17

Acest articol este tot despre oameni… despre rromi

Vad tot mai des, pe facebook, articole despre grupul de emigranti romani (rromi) plecati in America unde, sustin ei, din cauza persecutiei la care sunt supusi in propria tara pe motive rasiale, vor sa li se acorde azil in tara tuturor posibilitatilor. Poti citi aici despre ei.

Respect libertatea fiecarui om, fiecarei persoane. Toti suntem buni si rai in acelasi timp. Toti avem zile mai bune si mai proaste. Insa acesti rromani, s-o spunem pe fata, ne fac tara de rahat peste tot in lume. Creaza cea mai proasta imagine despre Romania. Nici romanii „autentici” nu sunt toti mana cereasca, dar mai au bun simt fata de ei si fata de cei din jurul lor. Mai au respect fata de locurile in care merg si de oamenii pe care ii intalnesc. In schimb, rromanii nu au auzit niciodata de bun simt si de respect.

De o saptamana, de cand sunt in Belfast, din pacate, da, din pacate, locuiesc pe o strada in care sunt cateva familii de rrom/i(ani). Este pentru prima oara in viata mea cand locuiesc intr-o zona populata si de aceasta etnie. Niciodata nu am avut o atractie fata de ei, dar de cand am ajuns aici, ma minunez cat de (sa folosesc termeni prin care sa nu acuz si sa judec, dar nu ai cum cand ii vezi ca se comporta ca niste maimute) inapoiati sunt si cat de lipsiti de orice simt civic.

Nu spun lucrurile acestea din rasism. De departe acest gand. Insa o spun din realism. Trebuie sa fim capabili sa vedem realitatea, sa fim obiectivi la ea. Fata de fiecare om, fata de fiecare eveniment si fata de noi insine. Ma, omul cand e prost e prost, n-ai ce-i face. Degeaba incerci sa gasesti motive si scuze. N-ai cu cine si gata. De multe ori si noi ne incadram in categoria asta, dar parca ne mai si revenim. Insa, acesti oameni, rrommii, majoritatea dintre ei, parca sunt nascuti sa scarbeasca fiecare persoana cu care intra in contact.

Sa va prezint putin situatia din Belfast, Irlanda de Nord.

Pe strada pe care locuiesc, cateva case sunt ocupate de familii de rromi. Nu stii cate familii sunt, n-ai cum. Sunt zici: copii, adulti, batrani, toti la un loc. Au acelasi comportament ca in Romania. Chiar acum, in timp ce scriu aceste randuri, aud pe fereastra cu o doamna din aceasta categorie, tipa ca o disperata la un copil, copil care se afla la 1 metru de ea. Nu tipa pentru ca il cearta, ci pur si simplu ii vorbeste, ii transmite – sau asta crede ea ca face – un mesaj.

De cum rasare soarele pe cer, de la mic la mare, femei sau barbati, ies in strada. Aici stau toata ziua. Poate cativa dintre ei lucreaza, dar nu sunt sigur. – este o spalatorie de masini la cateva strazi distanta si mai vad cativa pe acolo. Stau in strada si tipa cat e ziua de lunga. Beau si mananca seminte. Au si masini – nu mai am curajul sa ma intreb cum le-au obtinut. Dau drumul la manele. Canta si ei. Danseaza.  – Doamne ce urat tipa – M-ai au si o chitara neacordata la care „canta”… rromi

Stilul lor de viata nu poate fi numit libertin. Este un stil de viata care face rau celor care sunt nevoiti sa-l suporte. Nu mai zic de faptul ca – cunoscandu-le obiceiurile – nu ai siguranta. 

Doar strada cu rromi este murdara

Belfast este un oras foarte curat. Strazile sunt aproape impecabile. Si asta nu pentru ca se matura mereu. Nu vezi maturatori la tot pasul, cat e ziua de lunga. Ci, e curat pentru ca oamenii sunt educati. Arunca gunoiul la cos. Arunca chistocul de tigara la cos. Stiu sa se respecte intre ei insisi si pe ei insisi. Insa, pe strada pe care locuiesc personajele principale din acest articol, in scurt timp devine groapa de gunoi: ambalaje peste tot, sticle de bere, doze de tot felul de bauturi, coji de seminte… rromi

Ma intreb cum de nu suna irlandezii la politie, cum de sunt lasati atat de liberi… ramane un mister, dar tind sa cred ca s-a incercat luarea unor masuri, dar cu cine…

No, poate se simte un pic de rautate in aceste randuri, dar singurul lucru pe care l-am dorit asternand aceste randuri, este de a prezenta o realitate. O realitate care iese din normalul firesc a lucrurilor. 

Acum, privind situatia evenimentelor din America, cele prezentate de mine mai sus, dar si toate situatiile cunoscute si necunoscute, ce poti face cu acesti oameni? Sincer?! rromi

Ne-au facut tara de rahat peste tot unde au fost sau unde sunt. Este o realitate. Tara ca un intreg. Au patat numele teritorului din care provenim. Nu sunt singurii care au facut asta, categoric, dar au o influenta mult prea mare. Iar noi, fiecare individ, trebuie sa suportam consecintele acestei atitudini defaimatoare a acestor persoane.

In 90% dintre cazuri, cand te prezinti unui strain, prima reactie a acestuia este sa strambe din nas. Automat simti respingere. Vezi cum, chiar daca fizic este tot langa tine, este deja cu gandul de a pleca cat mai repe de langa tine. De multe ori, inainte de a pleca, iti mai si caracterizeaza romanii: „beau cam mult romanii”, „romanilor le place sa se distreze – traducandu-se, le place sa bea, sa faca scandal”, „cam suspecti romanii, mai fura – tradus: romanii sunt cam hoti”, etc.

La un moment dat, ne vom satura si de aceste lucruri.

Eu le recomand americanilor sa-i urce pe toti intr-un avion si sa-i trimita acasa. De acasa, sa inchida granitile pentru ei si sa-i tinem pe toti pe teritoriul nostru. Macar asa nu ne strica si mai tare imaginea pe care ne-au facut-o in lume.

Pentru toti ceilalti, care se considera mai „buni”, fiti oameni demni de respect. Respectati! Sustineti! Fiti corecti! Faceti-va munca si indeplinitiva indatoririle corect si constiincios.

Traim o realitate pe care trebuie sa o privim in fata, fara sa ne mai ascundem. Iar daca vrem sa imbunatatim ceva, trebuie luate niste masuri.

Dar cu actuala situatie politica din tara…

About the Author

Primeste povestile celor mai frumoase drumuri parcurse si a celor mai frumosi oameni intalniti!

x