Cinci simboluri ale Camino de Santiago

By Petru Arcana | Camino

Mai 11
cinci simboluri ale camino voluntari brazilieni

Intr-una dintre frumoasele zile pe Camino, am intalnit 3 voluntari brazilieni. Erau atat de bucurosi cand vedeau pelerini apropiindu-se de ei. Puteai citi fericirea in ochii lor, dar la fel de bine si pe a noastra, a calatorilor neobositi.

Am schimbat cateva impresii. Ne-am imbratisat. Am ras. Am baut o cafea si o limonada. Era acel loc in care simteai dorinta sa mai stai, sa ramai mai mult timp, dar stiai ca ai un drum de facut, iar el te asteapta.

Cinci simboluri ale Camino de SantiagoInainte sa plec, mi-au oferit un ghid cu cinci simboluri ale Camino. Iata-l! 🙂 Ghidul era in engleza, dar aveau si in spaniola, italiana, franceza si germana. Vazand ca in romana nu este, i-am zis lui Vacilius – asa se numeste unul dintre voluntari – iau ghidul si iti voi trimite traducerea in romana. Chiar asa am si facut! Data viitoare cand voi merge pe Camino, voi lua un ghid cu cele cinci simboluri ale Camino in limba romana.

Imi place foarte mult ceea ce contine ghidul. Este o parte din Drum. Te face sa mergi cu gandul in acele locuri, chiar daca nu ai fost niciodata.

Ca sa vezi ce surprize placute are Camino penru cei care ii asculta chemarea, las mai jos cele cinci simboluri ale Camino.

Cinci simboluri ale Camino

SAGEATA GALBENA
Sageata ne arata directia pe Camino. Daca nu ar fi aceasta, de multe ori nu am sti pe unde sa mergem. Ori de cate ori o gasim, avem siguranta ca suntem pe drumul cel bun.
Cum ne simtim atunci cand nu gasim sagețile? Ne este de mare ajutor faptul ca cineva a marcat drumul cu aceste sageti galbene.
Viata noastra este o calatorie. Ne simtim pierduti si frustrati, uneori, cand nu gasim calea cea buna sau semne pentru a ne linisti.

Tu ce sageti urmezi in viata?
Unde te uiti sau pe cine vrei sa urmezi pentru a-ti gasi calea?

RUCSACUL
Cand eram acasa, nu parea sa conteze ce ne-am pus in rucsac. Acum, ca trebuie sa-l purtam in spate zi de zi, ne dam seama cat de mult cantareste totul si cat de mult conteaza fiecare lucru. De asemenea, realizam ca am fi putut lua mult mai putine lucruri.
Pe drumul vietii, toti purtam un rucsac. Uneori adaugam in el lucruri de care nu avem nevoie, apoi trebuie sa-l ducem in spate. Ajungem in cele din urma la punctul in care realizam ca este prea mult pentru a le cara.

Ce poti scoate astazi din rucsac pentru a-ti face calatoria mai usoara?
Care sunt lucrurile inutile pe care le porti in viata?

PLASTURII
Basici, rani, entorse… Nimeni nu este lipsit de durere pe Camino. Mai devreme sau mai tarziu, corpul nostru incepe sa sufere si poate ca va trebui sa adoptam un ritm mai lent sau chiar sa ne oprim. Ciudat, dar Camino nu ar fi la fel fara durere. Din cauza durerii realizam cat efort trebuie sa depunem in fiecare zi, dar dupa fiecare etapa devenim o persoana diferita fata de cum eram cand am inceput.
Pe drumul vietii ni se intampla lucruri similare, cu care trebuie sa invatam sa ne descurcam.

Cum te confrunti cu durerile vietii?
Ai anumite rani pricinuite de viata pe care iti doresti sa le vindeci?

BASTONUL
Fiecare pelerin are nevoie de-un ajutor sa mearga, mai ales după ce a parcurs multi kilometri. Camino ne ofera privilegiul de a ne intalni cu tovarasi de drum adevărati. Sa ne gandim la persoanele speciale de pe Camino care ne-au ajutat si incurajat atunci cand eram obositi sau voiaim sa renuntam . Povestile de viata ale pelerinilor si conversatiile cu ei ne inspira si ne incurajeaza.cele cinci simboluri ale camino sageata galbena
Aceasta este una dintre multele lectii de viata pe care ni le ofera Camino.

Cine sunt oamenii care servesc ca „bastoane” in viata ta?
Ce iti lipseste ca tu sa fii ”baston” pentru ceilalti?

COCHILIA
Cu ani in urma, fiecare pelerin care ajungea pe jos la Santiago, primea un manuscris special si o cochilie de scoica pe care o purtau pe spate sau la palarie. Acest simbol semnifica faptul ca in timpul pelerinajului viata lui s-a schimbat si ca se intoarce acasa o persoana diferita. Daca o privesti de sus, cochilia arata ca o mana. Aceasta simbolizeaza lucrarile bune pe care Isus le-a facut pentru umanitate. Oricine purta cochilia, voia sa-si exprime in mod public dorinta de a trai o viata de servire si iubire fata de ceilalti.

Ce schimbari ai trait pe Camino?
Ce masuri trebuie sa iei pentru a fi un pelerin adevarat in viata de fiecare zi?

cele cinci simboluri ale camino sageata galbena

INTR-O ZI…cele cinci simboluri ale camino sageata galbena
cele cinci simboluri ale camino sageata galbena… Un tanar pelerin a sosit la o manastire pentru a cauta un pelerin in varsta, despre care se stia că este cel mai intelept dintre ei. In ciuda tineretii sale, el a facut deja majoritatea pelerinajelor cunoscute.
S-a apropiat de cel intelept si a intrebat: „Maestre, ce trebuie sa fac pentru a deveni un adevarat pelerin?” Batranul il privi in ochi si simti o mare compasiune pentru el.
Fiule, daca doresti sa fii cu adevarat un pelerin, intoarce-te acasa la familia ta, la vecinii tai, la prietenii tai, si asculta-i, slujeste-i, iarta-i si iubeste-i. In acest mod vei deveni un adevarcele cinci simboluri ale camino sageata galbenaat pelerin.
Tanarul isi aseza bastonul, se intoarse si, profund ingandurat, pleca fara sa zica niciun cuvant. Era dispus sa mearga mii de kilometri, chiar si cu o greutate imensa pe umeri, dar nu era dispus sa indeplineasca ceea ce inteleptul l-a sfatuit sa faca.
(Poveste inspirata de intalnirea dintre Isus si tanarul bogat)

Mai multe despre cele cinci simbolurile ale Camino
lafuentedelperegrino.com
Ce urmeaza dupa CAMINO?

Cinci simboluri ale Camino de Santiago
Mai jos vei vedea o reclama expusa printr-un program de afiliere. Acesta reclama ma va ajuta la indeplinirea obiectivului de a strange suma de 2700 euro pentru copiii bolnavi de cancer de la Asociatia Little People. Iti multumesc pentru intelegere si pentru sustinere!

libhumanitas.ro

Follow

About the Author

Pasionat de drumuri și oameni!

(1) comment

Add Your Reply

Primeste povestile celor mai frumoase drumuri parcurse si a celor mai frumosi oameni intalniti!

x